סוד קסמן של העדשים השחורות

עדשים שחורות מוסיפות הרבה דרמה למנות שלנו, במיוחד אם מצמידים אותן לתוספת בעלת צבע מנוגד. אולם מאחר והן שחורות ורוב המאכלים שאנחנו אוכלים הם בהירים – לאן שלא תכניסו את העדשים השחורות הן כמעט תמיד תייצרנה ניגודיות אסתטית ואפקט מרשים.

הן מן הקטניות הוותיקות ביותר בעולם. על כן אין זה פלא, אפוא, שהן נוכחות במטבחים בכל העולם – מהודו דרך המזרח התיכון ועד אמריקה ואירופה.

בדומה לשעועית, העדשה השחורה עשירה מאוד בסיבים תזונתיים וגם בחלבון. אך בניגוד לשעועית, העדשים מתבשלות מהר יותר, גם תודות לגודלן. בנוסף, אין הכרח להשרות אותן לפני הבישול, כפי שקורה עם שעועית.

הן מאוד מגוונות ולא פחות חשוב מכך, אפשר למצוא עדשים במחירים שווים לכל כיס. מה שהופך אותן למקור חשוב וזמין של חלבונים עבורנו.

הנה סיכום של כמה עובדות חשובות שלא מספרים לנו על עדשים:

  • כאשר מבשלים עדשים מומלץ להימנע מבישולן על גבי כלי בישול העשויים ברזל או אלומיניום.
  • מכל סוגי העדשים, העדשים האדומות מתבשלות הכי מהר.
  • מכל סוגי הקטניות והאגוזים, עדשים ממוקמות במקום השלישי בעושר רמות החלבון.
  • שלושת רבעי כוס עדשים מבושלות מספקות יותר אשלגן מבננה גדולה.
  • בעדשים יש את השיעור הגבוה ביותר של חומצה פולית מבכל ירק וצמח אחר.
  • עדשים עשירות מאוד בסיבים תזונתיים – כוס אחת של עדשים מבושלות שווה ל-16 גרם של סיבים תזונתיים.
  • כ-25% מהקלוריות של העדשים הופכות לחלבונים.

אחסון, הכנה ובישול

עדשים שחורות נמכרות בעולם ב-2 צורות עיקריות. עדשים בקופסת שימורים או עדשים יבשות. העדשים שבקופסאות השימורים הן פתרון מהיר ומוכן לאכילה לכן סוג זה של עדשים מתאים בעיקר לסלטים או כתוספת למנה עיקרית. העדשים השחורות היבשות עובדות מעולה בתבשילים, סלטים, מרקים או שהן מהוות מנה בפני עצמה.

אחסון: אם אתם רוכשים עדשים שחורות יבשות תוכלו ליהנות מהן למשך תקופה ארוכה, כי הן עמידות. אולם זכרו שלא ניתן להחזיק עדשים במזווה יותר משנה, כי לאחר שנה פג תוקפן.

מרגע שפתחתם את שקית העדשים, מומלץ לאחסן אותן במקום יבש, קריר ואטום במיוחד.

בישול: לעדשים יש יתרון גדול; הן יכולות להיות מוכנות תוך פחות משעה. אולם מומלץ להקדיש קצת זמן טרם הבישול לניקוי העדשים במים וסינונן. השטיפה תסייע לנו להפטר מאבנים או פסולת, שאמנם נדיר למצוא בעדשים, אך בהחלט יכול לקרות.

בעת הבישול, הטיפול בעדשים דומה יותר לטיפול בפסטה מאשר באורז; מחד, העדשים לא סופחות את כל נוזל הבישול כפי שקורה עם אורז. מאידך, אין צורך להציף אותן במים בעת הבישול, כפי שקורה עם פסטה. ככלל כדאי לזכור, כוס אחת של עדשים שחורות יבשות מבושלות תניב לנו בין שתיים לשתיים וחצי כוסות עדשים מבושלות, כי הן גדלות ותופחות מעט בעת הבישול.

תודות לטעם המעודן שלהן, עדשים יכולות לעבוד היטב עם מגוון רחב של מנות והן משתלבות נפלא כמעט בכל מטבח וסגנון.

הזמן האידאלי להוסיף עוד טעמים לעדשים הוא בעת תהליך הבישול עצמו. והמלצה שלי: אל תפחדו להיות יצירתיים. הוסיפו למשל לנוזל הבישול של העדשים בצל מקולף, קצת שום, עשבי תיבול וקורט מלח ויש לכם מנה מלאת טעם וריח שהולכת נפלא כמנת צד או כתוספת לסלט.

שיהיה בתאבון ולבריאות!

(Visited 230 times, 1 visits today)
Thanks! You've already liked this
No comments